Afdeling Kennemerland: Afdelingsfotowedstrijd

Omschrijving disciplines

Richtlijnen voor fotografen en juryleden

Vierkant zwart-wit
Bij deze ronde worden alleen zwart-wit foto’s ingeleverd. De foto’s moeten vierkant. Ze mogen wel in een ander formaat passe-partout worden geplaatst.

Industrie
Het in beeld brengen van een industrieel beeld. Dit kan zowel een beeld zijn van grootschalige als van kleinschalige industrie zijn. Het industriële plaatje kan een beeld geven van een werkproces, waarbij ook mensen te zien zijn, maar ook van machines en gebouwen. Ook industrieel landschap rekenen we hieronder. Urbex valt buiten deze discipline.

Landschap
Landschapsfotografie is een vorm van fotografie waarbij het in beeld brengen van het landschap centraal staat. De mens maakt geen deel uit van het gefotografeerde tafereel. Onder landschapsfotografie vallen:

  • Natuurlandschap: het landschap met geen of weinig menselijke invloed.
  • Cultuurlandschap: landschap waarbij dominante sporen van menselijke activiteit zijn waar te nemen, zoals de meeste akker- en weidelandschappen.
  • Half-natuurlijk landschap: landschap waarin het vegetatiepatroon niet grotendeels door mensen bepaald wordt, maar dat wel in wisselwerking met de mens is ontstaan en afhankelijk is van menselijk ingrijpen.

Onder landschapsfotografie zoals wij bedoelen vallen niet stadslandschap en industrieel landschap.

Interieur
Interieurfotografie laat de kijker de sfeer ervaren van het interieur van een gebouw. Dit kan een winkel, bedrijfspand, woning, horecagelegenheid, schip of een cultureel gebouw betreffen. Op een interieurfoto staan in principe geen mensen, en als ze er wel op staan hebben ze een zeer ondergeschikt belang.

De serie-ronde

Lever een serie van 5 foto’s in op A4-formaat. Níet in passe-partout (om logistieke redenen) en niet opgeplakt. Inleveren in een A4- envelop. Eén serie per fotograaf. Er wordt recent werk verwacht. Aan de hand van deze foto’s zal de jury de collectie beoordelen en bespreken.
Op de achterkant van elke foto Fotobond-lidnummer en de presentatievolgorde vermelden.  De schrijfrichting op de foto bepaalt wat de bovenkant is.
Op de envelop dienen de volgende gegevens te worden vermeld: naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, en het Fotobond-lidnummer van de fotograaf en de naam van de fotoclub.

Overige rondes

Er mogen alleen foto’s ingeleverd worden, dus geen boekjes. Er wordt recent werk gevraagd. Formaat: maximaal 40 x 50 cm, inclusief passe-partout (maar een passe-partout is niet verplicht). Foto zonder passe-partout dient dan wel opgeplakt te zijn op materiaal met een maximale dikte van 2 mm.